Konfliktuskezelési stílusok

Bár igaz, hogy minden eset más és más, van egy úgynevezett uralkodó konfliktuskezelési stílusunk, ami a konfliktusokhoz való hozzáállásunkat leginkább jellemzi.

Ha te még nem tudod, milyen a konfliktuskezelési stílusod, akkor töltsd le az ennek mérésére leginkább használatos tesztet, az úgynevezett Thomes-Kilmann tesztet, amiből megtudhatod. A Thomas-Kilmann teszt harminc mondatpárt tartalmaz. Minden mondatpárnál jelöld be az A vagy B állítást, attól függően, hogy melyik jellemez téged jobban.

Előfordulhat, hogy egyik állítás sem jellemző rád úgy igazán, de akkor is válaszd ki azt, amelyiket inkább el tudod fogadni. Ne feledd, ez a teszt nem alkalmas pontos diagnózis felállítására, és semmiképp sem egyenértékű egy szakember személyes találkozáson alapuló véleményével. De arra mindenképpen jó lehet, hogy elgondolkodj, mik az erősségeid, és mennyiben lenne esetleg érdemes változtatnod a saját viselkedéseden.

Erről mindig akkor érdemes gondolkodni, amikor éppen nem vagyunk éles konfliktushelyzetben, mert amikor a dráma már a nyakunkon van, akkor a cselekvéseink szinte automatikusan váltódnak ki a korábbi ismereteink, berögződéseink és az elsajátított technikák alapján.

► Konfliktushelyzetben mindig nehéz döntés, hogy mennyire fontos a saját érdekeink érvényesítése, és mennyire akarjuk legyőzni az ellenoldali felet.

► Eltérő helyzetekben természetesen mindig máshogy viselkedünk, és változhat az önérdek érvényesítésre való törekvésünk erőssége is.

► Vannak olyan konfliktusok, amiben egyszerűen nem éri meg sokat küzdeni a pozitív végkifejletért. Más esetben meg szívünket-lelkünket is beletesszük a "győzelembe".

 

Konfliktuskezelési stílusok teszt letöltése