Üzletember Akadémia - Mindennapi konfliktusaink I

2019. november 12. - ELŐADÁS

2019. november 12. Üzletember Akadémia - Mindennapi konfliktusaink I.- 5 lépés. Milyen kommunikációs eszköztár áll a rendelkezésünkre, hogy a mindennapjainkban jelentkező konfliktusainkat meg tudjuk oldani, vagy szerencsés esetben esetleg el is tudjuk kerülni? Mit mondjunk, és mit ne mondjunk, ha békés mindennapokat szeretnénk magunk körül? Egyáltalán, mikor oldható meg egy konfliktus?

 

Az előadás néhány alapfogalom megismertetésével kezdődött. Megismertük a konfliktusok fázisait, és azt a nem igazán közismert tényt, hogy egy fokozódó konfliktus eleinte még kezelhető a pusztán a konfliktusban álló felek okos hozzáállásával. Aztán azonban, ahogy törvényszerűen romlik a felek viszonya, már vagy csak segítséggel rendezhető a kapcsolat, vagy tovább eszkalálódik,míg eljut a kimerülés fázisáig. Sok kapcsolat megy rá arra, hogy egy meg nem oldott konfliktus miatt a felek eltávolodtak egymástól. Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen eltávolodás a másik fél hibája.Pedig csak egy olyan törvényszerűség, ami a konfliktusok természetéből következik. Ha ismerjük,könnyebben elbánunk vele.

A másik fontos alapismeret az volt, hogy konfliktusainkat 3 lehetséges módon kezelhetjük

  1. Jogi úton,
  2. Jogon kívüli eszközökkel
  3. Vagy jogi útra terelés előtt alternatív vitarendezési eszközökkel

Miután a jogtudomány sokkal régebbi tudomány, mint a konfliktuselmélet tudománya, így jellemzően akik vitába keverednek, azok a jogi utat választják,már ha él bennük az a természetes jóérzés, hogy jogon kívüli eszközökkel azért nem támadnak vitapartnerükre, és nem veretik meg, nem szúrják ki a kocsiján a gumit, nem zsarolják meg és hasonlók.

Kevesen ismerik a konfliktuskezelés azon lehetőségeit, amik a jogi útra terelés előtt alkalmazhatók. Pedig a békitő eljárások, a helyreállító technikák már léteznek, nagyon eredményesen alkalmazhatók is, csak néhányszáz évnek még el kell telni,mire ugyanolyan közismertté válnak, mint a jogi eljárások. Az alternatív vitarendezés eszköztára, amelynek segytségével a jogi útra terelés előtt lehet problémákat megoldani általában alacsony költséggel, legalábbis a jogi úthoz képest alacsony költséggel, és magas sikeraránnyal kecsegtet. Az elhúzódó jogi eljáráshoz képest gyorsan,mindössze néhány hét alatt eredményre vezet, és legnagyobb értéke, hogy nem a felelős megtalálására és elmarasztalására, hanem a felek közötti kapcsolat helyreállítására törekszik. Bármelyik alternatív vitarendezési technikát választjuk is, az arra fog koncentrálni, hogy hogyan lehetne jóvátenni mindazt, ami megtörtént, hogyan lehetne  megláttatni a felekkel azt, hogy a saját álláspontjukon kívül ott van a másik fél álláspontja is, ami ugyanannak aproblémának egy másik nézőpontját adja. A kérdés pedig nem az, hogy kinek van igaza, sokkal inkább az, hogy hogyan lehetne folytatni a kapcsolatot valami olyan módon, hogy mindenki megtalálhassa benne a saját elégedettségét.

 

 

« Vissza