Vakfoltok és konfliktusok

Blind Spots and Conflict (Conflict Remedy Blog by Lorraine Segal)

Ha rávilágítanak a vakfoltjaidra, az segíthet a konfliktusaidban

Vakfolt - olyan terület, ahol nem látsz tisztán, hajlamos vagy figyelmen kívül hagyni valamit, valószínűleg azért, mert nehéz, vagy mert kellemetlen.

Szinte minden ember gondolataiban és érzéseiben vannak vakfoltok, amik ugyanúgy meggátolnak a tájékozódásban, mint vezetés közben a visszapillantó tükrök holttere. Senki sem lát tisztán mindenfelé, de aki tudja, hol vannak a vakfoltjai, az gyakorlottabban kompenzálhatja azokat.

 

Hozzám hasonlóan talán Te is tisztán és élesen láttad a mások által elkövetett hibákat, miközben vak voltál azzal kapcsolatban, hogy a Te szavaidnak vagy tetteidnek is negatív hatása lehet másokra. A fel nem ismert vakfoltok eredményezik a konfliktusokat, mások hibáztatást, és a mások fölött való ítélkezést. A vakfoltok felismerése azonban  lehetőséget teremt a konfliktusok gyógyítására, önmagunk fejlesztésére. A vakfoltok megmutatják, mely területeken kell még fejlődnünk.

 

Ha másokat hibáztatsz, vagy mások felett ítélkezel, és csak arra fókuszálsz, hogy amit mondtak vagy tettek, azzal hogyan hibáztak, és miként bántottak meg téged, akkor a konfliktusaid fennmaradnak, és veled maradnak a vakfoltjaid is, vakító ragyogásukat mindenki észlelni fogja – rajtad kívül.

 

Foglalkozz a vakfoltjaiddal, ha ez segít a konfliktusaiban

 

Számos csodálatos ügyféllel dolgoztam, akik támogatással, és a látásmódjuk megváltoztatásával képesek voltak megoldani a munkahelyi konfliktusaikat, vagy túllépni rajtuk. Az egyik kulcsfontosságú tényező mindegyiküknél az volt, hogy hajlandóak voltak foglalkozni a vakfoltjaikkal.

 

Három nagyon különböző területen dolgozó ügyfél jut eszembe hirtelen, akik őszintén hitték, hogy a munkavégzésnek csak egyetlen helyes módja vagy (mégpedig ahogy ők csinálják) és csak egyféle tempója képzelhető el (a minél gyorsabban). Eleinte gátolta őket egyfajta vakság, amitől nem látták, hogy milyen negatív hatással vannak a kollégáikra és a beosztottaikra, akik más munkastílusban dolgoztak, vagy eltérően értelmezték a felelősségüket.

 

Egy másik ügyfél, Leticia képtelen volt nemet mondani, amikor a munkatársai túlmunkát kértek tőle. Tisztán látta ugyan, hogy irreálisak a vele szemben támasztott elvárások, de azt nem ismerte fel, hogy a saját határainak a hiánya, és a korlátok megszabására való tejes képtelensége ugyanolyan mértékben hozzájárul a problémához.

 

Ezek az ügyfelek aztán a hajlandóságuknak, a kíváncsiságuknak és a támogatásnak köszönhetően mindannyian elkezdték meglátni a saját részüket a problémák létrejöttében. El tudtak kezdeni azokon a változásokon dolgozni, amikre nekik maguknak volt szükségük. Sikerült megteremteniük egy kellemesebb munkahelyi légkört, ők maguk jobb vezetőkké váltak, és hatékonyabb együttműködést tudtak kialakítani azokkal a személyekkel, akiket korábban kifejezetten nehéz természetűnek találtak. Békésebbé váltak a munkahelyi kapcsolataik.

 

Az áldozatszerep és a hibáztatás gátolja a pozitív változásokat

 

Általában nem tudok segíteni azoknak az ügyfeleknek, akik mások hibáztatására koncentrálnak, vagy áldozatnak tekintik magukat. Kezdetben mindannyian érezhetjük így, de ha ez az állapot hosszútávon fennmarad, az akadályozni fogja a pozitív változásokat. Nem tudsz másokat megváltoztatni. Magadat se könnyű megváltoztatni, de erre mégis sokkal nagyobb  esélyed van.

 

Nagyon jó példa erre Emily, aki végül nem oldotta meg a konfliktusát a velem való együttműködés során. Igazságtalanul bánt vele egy menedzser és néhány munkatárs. Ő megtorlást és elégtételt keresett, ami elsőre teljesen érthető. Két hatalmas vakfoltja is volt – egyrészt nem volt hajlandó elismerni, hogy mennyire dühös, másrészt nem állt szándékában rendezni a helyzetet, és napirendre térni felette. Ehelyett  inkább ragaszkodott hozzá, ami érződött a hanglejtéséből és a szurkálódó megjegyzéseiből. Teljes tagadásban volt azzal kapcsolatban, hogy esetleg az ő cselekedetei és a hozzáállása is ronthatott a helyzeten. Ő áldozatnak látta magát, és nem tett semmit a helyzet megváltoztatására, így aztán benne is ragadt.

 

Egy másik ügyfelem, Richard pontosan tudta, milyen gorombán és civilizálatlanul tud viselkedni a munkatársa, de eleinte nem látta a saját szerepét az összezördülések kialakulásában. Még miután elfogadta, hogy neki is része volt benne,  akkor se volt hajlandó dolgozni rajta. Lemerevedett, várta, hogy a másik dolgozó változzon.

 

Fényt és haladást érdemelsz

 

Nem könnyű felismerni, hogy a viselkedésed és a gondolkodásmódod hol és hogyan járult hozzá egy problémához. Tudom, ez nekem is mindig kihívást jelentett. De ha tudatosan rávilágítasz a vakfoltjaidra, az lehetőséget teremt a gyógyulásra, a fejlődésre, egy más minőségű létezésre, amiben több az együttérzés magad és mások iránt. Ebben rejlik valójában az erő, amellyel a konfliktusok kimenetelét meg tudod változtatni.

Írta: Lorraine Segal 2021. február 16.
Fordította: Princz Katalin 2021. március 1.

« Vissza