Kilátástalan üzleti helyzetből a megoldás felé

2021. február 24 - Büszke vagyok az ügyfeleimre

Ügyfeleim sikerei mindig motiválóan hatnak rám. Mostanában többször találkoztam olyan vezetőkkel, akik közösen építettek fel valamilyen  jól működő vállalkozást. Eltérő személyiségük jól kiegészítette egymást, ez vezetett a sikerhez. Aztán néhány év elteltével elkezdték különbözően látni a célokat, egyikük esetleg tett is valamit, ami a másik számára teljességgel elfogadhatatlan volt. Megromlott a viszony, megtört a bizalom. A tulajdoni hányaduk esetleges egyezése tovább tetézte a bajt. Esélytelen volt, hogy elmozduljanak a holtpontól.

Amikor az elmélyülő konfliktus már a vállalkozást is veszélyeztette, jellemzően akkor döntöttek külső segítség bevonása mellett. így jutottak el hozzám. Gyors megoldásra volt szükségük, mert ha a napi munkába is beszivárog a köztük feszülő ellentét, az tovább pusztítja a közösen felépített birodalmat. Se az ügyfelek, se a kulcsalkalmazottak nem szeretik a feszültséggel teli bizonytalanságot. Hamar elpártolhatnak a cégtől.


Hosszú idő távlatában négy vezetőből három megtalálja a megoldást egyetlen rövid conflict coaching megbeszélés alkalmával - az én tapasztalataim szerint. A legtudatosabb és egyben legkedvesebb ügyfeleim ezek a kitartó, okos üzletemberek. Valóban a helyzet rendezése a céljuk. Nyitottak az új gondolatokra, mert minden idegszálukkal a kivezető utat keresik.

Mindig feszülten érkeznek. Kilátástalan a helyzet, nagy a tét. Nagy teher nyomja a vállukat: az ügyfélállomány kiszolgálásának mikéntje, az alkalmazottak családjainak sorsa, a társukhoz fűződő sokéves kapcsolat, és a jövő... A beszélgetés akadozva indul. Lassan állnak össze a súlyos mondatok, sokszor még egy óra elteltével se vagyunk közelebb a megoldáshoz. Aztán egyszercsak enyhül a feszültség, és átfut az arcukon egy halvány mosoly.

Ezért a mosolyért dolgozom. Ebben a percben áll össze a gondolataikban, hogy mit fognak most tenni.

A tanácstalanságot felváltja a céltudatos tenni akarás. Már tudják, mi lesz a következő lépés. Megnyugtatja őket, hogy amire készülnek, az tisztességes lesz, korrekt lesz, és az együttműködést szolgálja. Már látják, mit tehetnek azért, hogy a cég ne essen áldozatul a vitájuknak. Ezért jöttek. Megtalálták, innentől sietnek. Újra látják, merre vezet az út előre. Egyszer vagy kétszer még konzultálunk, de már csak emailben, vagy telefonon. Már nem érnek rá eljönni...

És minden megy tovább, soha nem derül ki, hogy egyik délután nálam jártak.

Köszönöm a bizalmukat! Minden alkalommal csodálattal tölt el a bennük rejlő kifogyhatatlan erő és kreativitás!

« Vissza