Akarod előre tudni, mikor következik be a szakítás?

2021. március 11.

A múlt hónapban találkoztam egy érdekes hírrel, azóta nyomozok a konkrétumok után. Egy fiatal indiai doktorandusz hallgató egy amerikai egyetemen, - University of Texas at Austin - érdekes eredményre jutott. Megvizsgálta sokezer fiatal social media üzeneteit, és ezekből kimutatta, hogy már több mint 3 hónappal a szakítás előtt előre megjósolható a párkapcsolat felbontásának bekövetkezése.

A téma azért keltette fel az érdeklődésemet, mert úgy kb tíz-tizenöt évvel ezelőtt egy amerikai tv show-ban láttam egy Dr Phil nevű pszichoterapeutát, aki a párterápiás tapasztalatairól mesélt. Azt állította, hogy a hozzá érkező párokról az első beszélgetés kezdete után tíz-tizenöt perccel meg tudja mondani, hogy az adott pár együtt fog-e maradni, vagy sem. És az esetek több mint 90%-ában el is találja! A tény, hogy a párkapcsolatok sorsa ilyen nagy biztonsággal előre jósolható, annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy mediátori szakdolgozatomat is erről a témáról írtam. Ahogy mélyebben elkezdtem ismerkedni a területtel, megdöbbentett, hogy nemcsak Dr Phil tudta előre megmondani, kik szakítanak, és kik nem, de a Gottman Institut névadója, John M. Gottman is ezt a témát kutatta sok éven keresztül. És neki is nagyon sok értékes tudományos eredményt sikerült felmutatnia.

Engem is nyilván érdekel, hogy a mediátorhoz forduló párok esetében megjósolható-e, hogy mikor lesz sikeres a mediáció, és mikor vallunk kudarcot. Sarah Seraj kutatása is azért izgatott nagyon, mert a nyelvhasználat elemzése egy teljesen új nézőpont. És ő már hirtelen a harmadik kutató, aki azt meri állítani, hogy nagyon nagy biztonsággal előre meg lehet jósolni, hogy egy pár együtt marad-e, vagy sem.

A kutatás során majdnem 7000 Reddit felhasználó több mint egymillió leírt üzenetét, és az általuk használt kifejezéseket vizsgálták, amiből érdekes következtetéseket lehetett levonni:

  • Az egyes egyének által használt szavak körülbelül 3 hónappal a szakítás előtt már elkezdtek megváltozni.
  • Ez a törvényszerűség nemcsak akkor volt tapasztalható, ha azoknak az üzeneteit vizsgálták, akik dobták a másikat, hanem akkor is, ha azoknak a szövegeit elemezték, akiket dobtak.
  • Akiket a szakítás váratlanul ért, vagyis akik csak elszenvedői voltak a párkapcsolat felbontásának, és nem aktív kezdeményezői, azoknak a posztjaiban is kimutathatóak voltak a szakítást előre jelző változások.
  • A szóhasználatban témától függetlenül jelentkezett a mérhető változás, vagyis a főzésről szóló posztokban ugyanúgy kimutatható volt, mint például a magánéletről szóló vagy más témát feszegető üzenetváltások esetén.

Az eredeti cikk a pnas.org tudományos portálon jelent meg, de azóta számos helyen idézték, és több sajtóorgánum is interjút készített a kutatást jegyző indiai lánnyal. (A pnas.org a PNAS, vagyis a Proceedings of National Academy of Sciences of the United States of America által üzemeltetett jónevű publikációs portálja.)

Jegyezzük meg a pszichológus kutató lány nevét: Sarah Seraj Indiából.

Miért korszakalkotó az eredmény, amit elért? Gondoljuk csak tovább!

Ha egyszerű szóhasználati elemzés alapján nagy biztonsággal megjósolható a szakítás, akkor ezekre a mérési eredményekre - és néhány hasonlóra -  alapozva talán belátható időn belül kifejleszthető egy egyszerű app, ami 1-2 hónappal előre jelezni tudja a szakítás közeledtét. Ha lesz egy ilyen applikáció, és bárki olcsón letöltheti a telefonjára, akkor talán sokkal többen fognak tudni időben tenni valamit a kapcsolatuk megmentése érdekében.

Kevesebb szakítás, kevesebb válás, kevesebb fájdalom várna a jövő szerelmeseire, ha ez sikerülne.
Imádom az előre mutató kutatásokat!

 

Források:
Nyitókép: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/piros-szeretet-muveszet-sziv-5515710/
Sarah Seraj portréja:  https://www.cbc.ca/radio/quirks/feb-6-covid-treatments-what-have-we-learned-breakups-change-language-algae-blooms-on-greenland-and-more-1.5901648/me-myself-and-i-little-words-may-signal-a-big-breakup-is-coming-long-before-you-know-it-1.5901661
Grafikonok: https://www.dailystar.co.uk/news/weird-news/hidden-messages-social-media-show-23445150
Sarah Seraj eredeti cikke: https://www.pnas.org/content/118/7/e2017154118
A kutatásról szóló cikk címe: Language left behind on social media exposes the emotional and cognitive costs of a romantic breakup

« Vissza